ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την 13η Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε με σημαντική επιτυχία στο Κινηματοθέατρο της 110 Πτέρυγας Μάχης (110 ΠΜ) στη Λάρισα, εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ) και αφορούσε την συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυση της Σχολής Ικάρων. Η εκδήλωση αυτή ήλθε ως συνέχεια της επίσης επιτυχημένης εκδήλωσης, με το ίδιο θέμα, της 1ης Δεκεμβρίου του περασμένου έτους στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων. Την υπόψη εκδήλωση παρακολούθησαν εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας.
Επίσης την τίμησαν με την παρουσία τους οι ακόλουθοι επίσημοι καλεσμένοι:
- Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός
- Οι βουλευτές του νόμου Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κατά αλφαβητική σειρά: Κύριος Χρήστος Κέλλας, κυρία Στέλλα Μπίζιου και ο κύριος Μάξιμος Χαρακόπουλος
- Τον Δήμαρχο Λάρισας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κύριος Μιχάλης Αναστασίου.
- Παρευρέθη ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ, Πτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας
- Τον Δκτή της 1ης Στρατιάς Στρατηγό Άγγελο Χουδελούδη εκπροσώπησε ο Δντης πυροβολικού της Στρατιάς Ταξίαρχος Γ. Μπακόλας.
- Την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο Αστυνομικός Δντής κ. Καζαντζόγλου.
- Επίσης, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία από ανώτερους αξκους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας.
- Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Λάρισας κ Νικόλαος Παπαγεωργίου συνοδευόμενος από τέσσερα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λάρισας.
Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας εκτός από την παραχώρηση της αιγίδας του στην εκδήλωση, την τίμησε και με την συμμετοχή πολυπληθούς αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων στελεχών με επικεφαλής τον ίδιο τον κύριο Αρχηγό ΑΤΑ Αντιπτέραρχο (Ι) κύριο Γεώργιο Φασούλα καθώς επίσης και με τους κ.κ. Υ/ΑΤΑ, Ε/ΑΤΑ τους , Α’, Β’, Γ’ Κλαδάρχες, καθώς και Διευθυντές Διευθύνσεων του ΑΤΑ. Φυσικά η φιλοξενούσα Μονάδα 110 ΠΜ τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του Διοικητή της Σμήναρχου (Ι) κύριου Αργύρη Μουστρούφη καθώς και με τον Υπδκτη της και επιτελείς της Μονάδας.
Η Δ.Α.Κ παρευρέθη με τον Διοικητή της Σμήναρχο (Ε) κ Ταμπάνα και τον Δντη Εφοδιασμού της Ασμχο (Ε) Κων. Μακρή.
Παρόντες τίμησαν την εκδήλωση με ομάδα επιτελών τους και οι Δκτες των υπόλοιπων Μονάδων ΠΑ Λάρισας και Μαγνησία (
- ΕΚΑΕ: Ταξχος (Ι) Παπαδημητρίου Δημήτριος,
- 111ΠΜ: Σμχος (Ι) Γκουτζουρέλας Θεόδωρος,
- 1ο ΑΚΕ: Σμχος (ΕΑ) Οικονόμου Σπυρίδων,
- 140ΣΕΠΗΠ: Σμχος (Ι) Μουτουρίδης Εμμανουήλ,
- ΠΜΚ/ΑΤΑ: Σμχος (ΜΤ) Αλεξίου Κωνσταντίνος,
- ΚΕΔΑ/ΣΚΟΤΙΝΑΣ: Σμχος (Ι) Σταφυλίδης Γεώργιος,
- 9η ΜΣΕΠ: Επγος (ΕΑ) Φωτάκης Ιωάννης).
Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους της εκδήλωση,οι κ.κ., Υποπτέραρχος (Μ) ε.α. Δημήτρης Μπακάλης αντιπρόεδρος του ΕΣΜΑ, Σμηναγός εα.. Βασίλειος Παπαδόπουλος πρόεδρος της ΕΑΑΑ παραρτήματος Λάρισας συνοδευόμενος από τρία μέλη του ΔΣ, Ταξίαρχος ε.α. Γαβριήλ Μπάρδας πρόεδρος της ΕΑΑΑ παραρτήματος Μαγνησίας, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Βασίλειος Καλαϊντζόπουλος πρόεδρος του Παραρτήματος ΣΑΣΙ της Βόρειας Ελλάδας/ Μακεδονίας και Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Δημήτρης Τζουμερκιώτης αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλίας ΣΑΣΙ.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η παρέμβαση του Αρχηγού ΑΤΑ Αντιπτέραρχου (Ι) κύριου Γεώργιου Φασούλα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο διοργανωτής της υπόψη εκδήλωσης είναι «Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων και όχι Αποστράτων» και ότι όλοι οι απόφοιτοι της Σχολής οφείλουν μέσω και του Συνδέσμου να διαδώσουν την υπερηφάνεια τους για την καταγωγή τους. Επίσης εξήρε το έργο της Διοίκησης της 110 ΠΜ, η οποία με μικρή μόνο προειδοποίηση, κατόρθωσε να υποστηρίξει με επιτυχία την διοργάνωση της εν λόγω εσπερίδας.
Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΣΑΣΙ Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. κύριος Γρηγόριος Πρεζεράκος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και χαιρέτησε τους παριστάμενους κήρυξε την έναρξη της εσπερίδας και ανέφερε μεταξύ άλλων «Έχουμε μία από τις αρχαιότερες αεροπορίες του κόσμου. Χρησιμοποιήσαμε το αεροπλάνο, για πολεμικές επιχειρήσεις υποστήριξης χερσαίων και ναυτικών επιχειρήσεων στον πόλεμο, πρώτοι σε όλο τον κόσμο» .
Τον συντονισμό της Εσπερίδας ανέλαβε ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. κύριος Κοσμάς Βούρης, ο οποίος παρουσίασε και τους ομιλητές της Εσπερίδας.
Παρακάτω ακολουθεί η περίληψη των ομιλιών όπως αυτή παρουσιάστηκε στο τέλος της εκδήλωσης από τον Υποπτέραρχο (Ι) ε.α. Δημήτρη Παντελάτο:
«Σε μία από τις αρχαιότερες Σχολές Αεροπορίας παγκόσμια, που φυσικά είναι η Σχολή Ικάρων, αναφέρθηκε και ο κύριος Αποσπόρης στην ομιλία του τονίζοντας με έμφαση το γεγονός ότι η Σχολή Ικάρων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η η Σχολή Ικάρων δεν παραμένει ένα «μουσειακό» ακαδημαϊκό ίδρυμα αλλά ένας ζωντανός Οργανισμός που δέχεται τις επιρροές του περιβάλλοντός του. Έτσι τα διδάγματα από τις επιχειρήσεις των πολέμων ξεκινώντας κυρίως από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οδηγούν και ενσωματώνονται στην Ακαδημαϊκή, Στρατιωτική και Αεροπορική Εκπαίδευση στον «Γεωμετρικό τόπο» των οποίων οφείλει να κινείται ο μαθητής της Σχολής και μέλλων Ιπτάμενος Αξιωματικός. Αυτός ο «Γεωμετρικός Τόπος» προκύπτει και ταυτόχρονα υποστηρίζει, την αποστολή και τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας δημιουργώντας , σε αντίθεση με τους φοιτητές πολίτικών πανεπιστημίων, μια μονοσήμαντη σχέση του φοιτητή Ικάρου με τη Σχολή του, την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα. Η σχέση αυτή διέπει και τις αντίστοιχες σχέσεις των λοιπών ειδικοτήτων με τη Σχολή τους.
Ο κύριος Αποσπόρης έκανε μια ιστορική αναδρομή εστιασμένη στην εκπαίδευση των Ελλήνων Ιπταμένων αξιωματικών, ξεκινώντας από τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και το Μακεδονικό μέτωπο με ορόσημο την δημιουργία της Σχολής Αεροπορίας το 1931. Ανέφερε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις μεταβολές που επήλθαν στο πρόγραμμα της Σχολής υιοθετώντας τις καινούργιες πρακτικές που αναπτύχθηκαν σαν αποτέλεσμα των αντίστοιχων μεταβολών στις επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, μέρος των οποίων προήλθε και από την ενσωμάτωση νέων κάθε φορά αεροσκαφών
Μνημονεύτηκαν θυσίες και τραγικές απώλειες Ικάρων και τέλος οι τελευταίες θεσμικές μεταβολές στην οργανωτική δομή και στο έργο της Σχολής, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.
Συνεχίζοντας με την ειδικότητα των μηχανικών της Σχολής, ο κύριος Μπασαράς προέβη σε μια έντονα συναισθηματική, αλλά ουσιαστική ιστορική διαδρομή της εκπαίδευσης των μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας, τονίζοντας το υψηλό επίπεδο επιλογής και εκπαίδευσής τους και ξεκινώντας από τους προερχόμενους από τη Σχολή Ναυτικών, πρώτους αερομηχανικούς το 1931, μέχρι και τη σημερινή ΣΜΑ.
Ο κύριος Μπασαράς στην ομιλία του έθιξε μια πολύ σημαντική προσφορά της Σχολής Ικάρων, αυτή της εκπαίδευσης αλλοδαπών μαθητών, που λειτουργεί σαν διπλωματικός βραχίονας στην εξωτερική πολιτική της Χώρας μας. Έτσι από το 1962 με τους πρώτους αλλοδαπούς μαθητές από τη Λιβύη, το κύρος και η αίγλη της ΣΜΑ ξεπέρασαν περεταίρω τα Ελληνικά σύνορα. Περαιτέρω τόνισε την μεγάλη συνεισφορά τους όχι μόνο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στην αεροπορική εκπαίδευση και τεχνολογία / βιομηχανία γενικότερα, αλλά και την αδελφοσύνη, αλληλεγγύη και επικοινωνία με τις αδελφές ειδικότητες της ΣΙ, εισηγούμενος ταυτόχρονα την διατήρηση και εμβάθυνση στις ιστορικές παραδόσεις του Όπλου.
Την δημιουργία και την εξέλιξη της ειδικότητας των Ελεγκτών Αεράμυνας στη Σχολή Ικάρων μας ανέλυσε ο κύριος Δημητρόπουλος που όπως είναι φυσικό και όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ανάπτυξη και εξέλιξη της Αεράμυνας της χώρας μας. Αντίστοιχα έκανε μια ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από τους πρώτους αποφοιτήσαντες ανθυποσμηναγούς Ελεγκτές Αεράμυνας το 1972, που τοποθετήθηκαν στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και στα κατευθυνόμενα βλήματα ΝΙΚΗ.
Στα επόμενα χρόνια η εν λόγω ειδικότητα εξελίχθηκε περαιτέρω καλύπτοντας νέους τομείς και αναγκαιότητες, που προέκυψαν στην Πολεμική Αεροπορία, Η Αεράμυνα της Χώρας, σήμερα, διαθέτει υψηλή ετοιμότητα ενώ εργάζεται σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο δικτυοκεντρικό περιβάλλον που απαιτεί στελέχωση με Αξιωματικούς με ιδιαίτερο κύρος, προσήλωση στο καθήκον, υψηλή επαγγελματική κατάρτιση και περαιτέρω εξειδίκευση, εφόδια που παρέχει πλήρως το στρατιωτικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον της Σ.Ι.
Ο κύριος Καρανίκας μας παρουσίασε μια ειδικότητα της Σχολής που ασχολείται με τον εφοδιασμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ειδικότητα κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από την Επιμελητεία του 1930 και την ανακήρυξη του Σώματος Εφοδιασμού Πολεμικής Αεροπορίας το 1951 για την κάλυψη των αντίστοιχων επιχειρησιακών απαιτήσεων που είχαν προκύψει, ακολουθώντας περαιτέρω τις εξελίξεις.
Την ειδικότητα του Διοικητικού στη Σχολή Ικάρων παρουσίασε ο κύριος Μπιρσιάνης τονίζοντας ότι η ειδικότητα αυτή ασχολείται κατά κύριο λόγο με τον άνθρωπο, που είναι το πολυτιμότερο «εργαλείο» που έχει ένας Διοικητής για να φέρει σε πέρας και με επιτυχία την αποστολή του. Αναφέρθηκε στην αποστολή του σώματος Διοικητικών, την προέλευση και εξέλιξή τους, ενώ έκανε μια ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από την είσοδο μαθητών της ειδικότητας, το 1977, οι οποίοι αποτέλεσαν την 1η σειρά Διοικητικών της Σχολής. Σημαντικές ήταν και οι εισηγήσεις του σχετικά με την αναβάθμιση της οργάνωσης των Διοικητικών Υπηρεσιών στις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και για τη βαθμολογική εξέλιξη της ειδικότητας.
Ο κύριος Κατσάρας έκανε μια ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από την συγκρότηση της πρώτης σειράς μετεωρολόγων το 1973 και τόνισε την συμβολή της ειδικότητας στην εκτέλεση των επιχειρήσεων από το ιπτάμενο προσωπικό όχι μόνο της Πολεμικής αεροπορίας αλλά και του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού, των Σωμάτων ασφαλείας και της Πολιτικής προστασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την ασφάλεια των ίδιων των πτήσεων. Τόνισε τη συμβολή της ειδικότητας στην υποστήριξη των δραστηριοτήτων του κοινωνικού συνόλου από την πρωτογενή παραγωγή (αγροτική και αλιεία), τις μεταφορές, αλλά και στη προστασία της ζωής από επικίνδυνα μετεωρολογικά φαινόμενα, μέσω της έκδοσης έγκαιρων και αξιόπιστων προγνώσεων. Σημαντική ήταν και η εισήγησή του για τη συνεργασία της Σχολής με άλλα Δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα, με σκοπό την περαιτέρω προαγωγή της εκπαίδευσης και της επιστημοσύνης.
Τέλος ο κύριος Γερούλης ακολουθώντας την μαθηματική προσέγγιση του κυρίου Αποσπόρη που αναφέρθηκε στους Γεωμετρικούς τόπους των απαιτήσεων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, προχώρησε στην εκπόνηση ενός αλγορίθμου που περιγράφει τη συνολική ισχύ που παράγεται από τη γνώση και την εκπαίδευση. Κατάλληλες υποδομές & μέσα, αποτελεσματικά όπλα, συνεχής εκπαίδευση/ μετεκπαίδευση, αξιολόγηση /τυποποίηση, διαφάνεια και αξιοκρατία, είναι οι παράγοντές της. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν και τα βασικά συστατικά για μια αποτελεσματική στρατιωτική εκπαίδευση που παρέχει η Σχολή Ικάρων και αφορά όλες τις ειδικότητες, των Ιπταμένων, των Μηχανικών, των Ελεγκτών Αεράμυνας, των Εφοδιαστών, των Διοικητικών και των Μετεωρολόγων. Οι εν λόγω ειδικότητες της Πολεμικής Αεροπορίας όπως και αυτές που δεν «παράγονται» από την Σχολή Ικάρων, για παράδειγμα αυτές των οικονομικών, των γιατρών και εν γένει των υγειονομικών, αλλά και αυτές της πληροφορικής, συνθέτουν το παζλ της αποτελεσματικότητας της Πολεμικής μας Αεροπορίας και προσδιορίζουν τις συνέργιες που πρέπει να λαμβάνουν χώρα προκειμένου αυτή να εκτελεί με επιτυχία την αποστολή της.
Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην νεολαία μας, δηλαδή στο μέλλον της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μιας νεολαίας από την οποία προσδοκούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει καλύτερη από εμάς τους παλαιότερους, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που περιγράφεται στο έμβλημα της Σχολής και έδιναν και οι νεαροί Σπαρτιάτες στις παλαιότερες γενεές