Διερεύνηση και διαχείριση αεροπορικών ατυχημάτων
Η πλήρης ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν γύρω από ένα αεροπορικό ατύχημα είναι μία απολύτως απαραίτητη διαδικασία, που στοχεύει κυρίως στον περιορισμό των πιθανοτήτων επανάληψης του ατυχήματος. Είναι μία διαδικασία η οποία λόγω σοβαρότητας, ως προς το προϊόν της, θέλει τον χρόνο της, απόλυτη ψυχραιμία και γνώση περί του αντικειμένου των διερευνήσεων αεροπορικών ατυχημάτων.
Υπάρχουν διαδικασίες παγκοσμίως αποδεκτές, που μας καθοδηγούν προκειμένου να κάνουμε μια αποτελεσματική διερεύνηση. Μέσα σε αυτές τις διαδικασίες υπάρχουν και κάποιες που αναφέρονται σε άμεσες ενέργειες, όπως για παράδειγμα αναλύσεις καυσίμων προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη ατυχημάτων λόγω κάποιου τυχαίου καθημερινού λάθους ή δολιοφθοράς. Όλα τα υπόλοιπα θέλουν τον χρόνο τους.
Άρα κάθε βιαστική κρίση και δημοσιοποίηση της από τυχαίους και μη τυχαίους, αλλά οπωσδήποτε θεσμικά μη αποδεκτούς φορείς, δεν έχει να προσφέρει κάτι.
Ανεξάρτητα από την όποια πρόθεση του, ο αυθαίρετος «κριτής» τείνει να παρεξηγηθεί και ίσως να επηρεάσει αρνητικά ακόμη και την διαδικασία εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων από την επιτροπή διερεύνησης. Με άλλα λόγια, όπως λέει ο λαός, “πολλή φασαρία για το τίποτα”.
Άρα λοιπόν ας σιωπήσουμε οι σχετικά ειδικοί, προκειμένου να σιωπήσουν και οι αδαείς, ώστε να εξαγάγουν ένα σωστό αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι.
Αυτά μαζί με τα “Χρόνια Πολλά” για τις ημέρες και τις καλύτερες ευχές για “Καλές Προσγειώσεις” στην Πολεμική μας Αεροπορία, γνωρίζοντας πάντοτε ότι η διαχείριση ατυχημάτων είναι μία διαδικασία δύσκολη που εμείς οι ειδικοί γνωρίζουμε στην πράξη.
Κλείνω με ένα γνωμικό, που έχω διατυπώσει και κάποιες άλλες φορές στο παρελθόν:
Η Πολεμική Αεροπορία είναι ιδέα,
είναι υψηλού επιπέδου επαγγελματισμός,
είναι λεβεντιά,
είναι ρεαλισμός,
είναι ρίσκο,
είναι θυσίες,
είναι κυρίαρχος στο Αιγαίο,
είναι η αιχμή του δόρατος της πολεμικής μηχανής.
Η Πολεμική Αεροπορία είναι όπλο παντοδύναμο αλλά ευαίσθητο, όπλο που θέλει όλοι να νιώθουν ΕΝΑ.
Γρηγόριος Πρεζεράκος
Αεροπόρος