ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΙΚΑΡΩΝ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του, στο Οινοποιείο Αμυνταίου, για την γενναιόδωρη χειρονομία του, να προσφέρει τα ποιοτικά κρασιά του Αμύντας Ροζέ Ξηρός ΠΓΕ Φλώρινα του 2021 και Αμύντας Λευκός Ξηρός ΠΓΕ Φλώρινα του 2021 στις πρόσφατες εκδηλώσεις του Συνδέσμου.
Η ευγενική σας χορηγία μας τιμά ιδιαίτερα και αποκτά ιδιαίτερη αξία, αυτό τον καιρό που η κοινωνία μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κρίση επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη μέριμνα και ευαισθησία σας.
Εκ του ΔΣ/Σ.Α.Σ.Ι./«ΙΚΑΡΟΣ»
Λίγα λόγια για το Οινοποιείο Αμυνταίου
Το οινοποιείο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Μακεδονίας και λειτουργεί ασταμάτητα από το 1959 έως σήμερα, είναι το πρώτο οινοποιείο της περιοχής και από τα πρώτα συνεταιριστικά οινοποιεία της Ελλάδας. Η αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου είναι ζώνη ονομασίας προελεύσεως καλύπτοντας μια περιοχή μήκους 40 χλμ περίπου από Ανατολή προς Δύση και, πλάτους 5 έως 20 χλμ. Το υψόμετρο κυμαίνεται από 580 έως 650 μετρά περίπου. Η έκταση που καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι αμπελώνες ανέρχεται, σε 7500 στρέμματα (750 εκτάρια ). Από αυτά το 50% σχεδόν, βρίσκεται, ανάμεσα στις δυο λίμνες των Πετρών και την λίμνη Βεγορίτιδα.
Διαβάστε την οινική ιστορία του Οινοποιείου Αμυνταίου
Διαβάστε περισσότερα στην Ιστοσελίδα του Οινοποιείου Αμυνταίου
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Φλώρινας (Π.Γ.Ε) – Ροζέ Ξηρός
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 80%, Syrah 20%. Τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες στις λοφώδεις περιοχές της ζώνης Αμυνταίου, στους οποίους εφαρμόζεται το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Οινοποίηση: Τα σταφύλια μετά τον εκραγισμό οδηγούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές για την προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Τα γλεύκη παραμένουν σε επαφή με τα στέμφυλα για λίγες ώρες. Ακολουθεί η αργή, ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Φλώρινας (Π.Γ.Ε) – Λευκός Ξηρός
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο 80%, Chardonnay 20%. Τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες στις λοφώδεις περιοχές της ζώνης Αμυνταίου, στους οποίους εφαρμόζεται το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Οινοποίηση: Τα σταφύλια μετά τον εκραγισμό οδηγούνται σε ανοξείδωτες δεξαμενές για την προζυμωτική κρυοεκχύλιση. Ο διαχωρισμός του γλεύκους από τα στέμφυλα γίνεται σε πνευματικό πιεστήριο με πολύ χαμηλές πιέσεις. Ακολουθεί η ενζυματική απολάσπωση. Τα απολασπωμένα γλεύκη εμβολιάζονται με επιλεγμένες ζύμες. Η αργή, ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε δεξαμενές εφοδιασμένες με αυτοματοποιημένο σύστημα ψύξης.