Το σάλπισμα αφύπνισης των απανταχού της γης Ελλήνων και των Ταγών του Έθνους είναι μήνυμα “επιβίωσης” και αδιάκοπης εγρήγορσης επί των επάλξεων της Χώρας.
Αν δεν μπορεί να πείσει τους γείτονες η επίκληση εκ μέρους μας του διεθνούς δικαίου, να τους θυμίσουμε ότι διδάσκουμε ακόμη στα σχολεία μας τον Λεωνίδα και τους 300….που συνεχίζουν να τον ακολουθούν… αρκεί να έχουν έτοιμες ασπίδες και δόρατα.
«Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων, νυν υπερ πάντων αγών» 28 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ . Οι Έλληνες συντρίβουν τον Περσικό Στόλο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ΄ανθρώποις τοις νουν έχουσι» Πλάτων: Κρίτων , 51β).
«CI VIS PACEM, PARA BELLUM» δηλαδή «Όποιος επιθυμεί ειρήνη, πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο» Publius Flavius Vegetius Renatus, 4ος ή 5ος αιώνας μ.Χ.
«Όποιος δεν έχει νύχια να ξυστεί, μην περιμένει να τον ξύσουν οι άλλοι» Λαική Παροιμία του θυμόσοφου Λαού μας.
Θυμόμαστε άραγε ότι έτσι γαλουχηθήκαμε στα σχολεία μας και από τις οικογένειές μας ή μήπως έχουμε αρχίσει και ξεχνάμε πολύ βασικά πράγματα που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωσή μας σαν Έθνος?
Η πρόσφατη και συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας που κατάφερε να πλασαρισθεί σαν ένας από τους ρυθμιστές της κρίσης στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης με οδήγησε στις σκέψεις αυτές που αποφάσισα να μοιραστώ μαζί με όσο περισσότερο μεγαλύτερο ακροατήριο καταφέρω να συγκεντώσω, στην προσπάθεια μιας γενικότερης αφύπνισης που πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ως Λαός και ως ‘Εθνος πρίν είναι πολύ αργά!
ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι επί σειρά ετών όλες ανεξαιρέτως οι Κυβερνήσεις θεώρησαν ότι πρέπει να ασχοληθούν με το πρόβλημα της οικονομίας το οποίο είναι γεγονός ότι αποτελεί πολύ σοβαρό θέμα, αγνοώντας επιδεικτικά αυτό που μας διδάσκει η κλίμακα του MASLOW, ότι δηλαδή πρώτα απ΄ όλα πρέπει να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας. Και η επιβίωσή μας εξαρτάται απόλυτα από το πόσο ισχυροί είμαστε έναντι των πιθανών επιβουλέων της ασφάλειας και της ευημερίας της Πατρίδας μας, ή με άλλα λόγια πόσο ισχυρές ΕΔ έχουμε.
Γιατί κακά τα ψέματα, δεν πρέπει να υπολογίζουμε σε Αμερικανούς, Γερμανούς, Ιταλούς και Ευρώπη γενικότερα που έχουν ήδη δείξει έμπρακτα, ότι κρατούν στην καλύτερη περίπτωση ίσες αποστάσεις για λόγους που συναρτώνται άμεσα με τα δικά τους συμφέροντα αλλά δύσκολα προχωρούν σε πρακτικά μέτρα αντιποίνων σε βάρος της Τουρκίας, πέρα από την φραστική υποστήριξη που μας δίνουν κι αυτή είναι με το σταγονόμετρο. Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και την στάση της Γαλλίας που είναι πάντα αρκετά πιό κοντά στις δικες μας θέσεις. Αλλά ας περιμένουμε!
Η ισχύς των ΕΔ είναι όμως συνάρτηση ορισμένων βασικών παραγόντων όπως το ηθικό των στελεχών που τις απαρτίζουν, ο αριθμός των στελεχών τους και τέλος τα μέσα που έχουν στην διαθεσή τους για να υλοποιήσουν την αποστολή τους.
Πώς όμως μπορεί το ηθικό των στελεχών να είναι υψηλό όταν όλες οι εισηγήσεις τους φιλτράρονται πάντα με γνώμονα το πολιτικό κόστος και διαφοροποιούνται με βάση τις επιθυμίες επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι με γνώμονα την κοινή λογική, όπως επιτάσσει το εθνικό καθήκον?
ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ…ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ…
Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να μιλάμε για την αλλαγή πολιτικής στο θέμα της στρατιωτικής θητείας που θάπρεπε δραστικά να αυξηθεί η διάρκειά της, ώστε τουλάχιστον να προλαβαίνει να γίνεται μια στοιχειώδης απόσβεση των ειδών του σάκκου που χορηγείται στους στρατευσίμους και όχι να απολύονται σε 9 μήνες πριν κάν λυώσουν τα πουκάμισα και τις αρβύλες τους. Μάλιστα δε κατά το πρότυπο της Κύπρου και του Ισραήλ όπου τα γυμνασιόπαιδα αφού δώσουν εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βάση τα αποτελέσματά τους κατοχυρώνουν το δικαίωμα φοίτησης στις σχολές που πέτυχαν, αλλά αφού πρώτα υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία, σε ηλικία που μπορούν να αντέξουν πολύ περισσσότερες δυσκολίες και τις δοκιμασίες που απαιτεί η σωστή στρατιωτική εκπαίδευση.
Αυτό δε, δεν αποτελεί ιδεοληψία των στρατιωτικών, αλλά αδήριτη ανάγκη κάλυψης των ελαχίστων απαιτήσεων στελέχωσης των Μονάδων, για να μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους σύμφωνα με τα υφιστάμενα σχέδια. Η στάση αυτή της Πολιτείας να μην ακούει αυτήν την κραυγή αγωνίας τόσον των ε.ε στελεχών, όσο και των ε.α όπως αυτή εκφράζεται από τις Ενώσεις των Αποστράτων και πλήθος άλλων θεσμικών Οργάνων όπως η Πανελλήνια Ομοσποσδία Στρατιωτικών (ΠΟΣ), η Αεροπορική Ακαδημία Ελλάδος (ΑΑΚΕ), το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), ο Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (ΣΑΣΙ), ο Επιστημονικός Σύλλογος Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ) και όπως πρόσφατα διατυπώθηκε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών & ‘Αμυνας της Βουλής κ. Κων. Γκιουλέκα στην ΛΑΕΔ, όταν στις 27 Νοεμβρίου 2019 ζήτησε να ενημερώσει τους Αποστράτους για τα τεκταινόμενα, πρέπει τάχιστα να αλλάξει πριν είναι αργά!
Από τον κ. Γκιουλέκα ακούσαμε και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την επικείμενη αναβάθμιση των Α/Φ F-16 σε Viper αλλά και των Μ-2000 σε Μ-2000-5 μαζί με την εν συνεχεία υποστήριξή τους, που αποτελούν πολύ θετικά βήματα για την ασφάλεια της Χώρας που όμως δεν είναι αρκετά γιατί καθυστέρησαν πολύ να αποφασισθούν, ενώ είναι γνωστό ότι η ολοκλήρωση τόσο πολύπλοκων συμβάσεων απαιτεί μερικές φορές και χρόνια και εκεί εστιάζεται το μείζον πρόβλημα. «Θα έχουμε ολοκληρώσει τις υπόψη αναβαθμίσεις όταν ενδεχομένως δημιουργηθεί με πρωτοβουλία της Τουρκίας μιά τεχνητή κρίση ή όχι ? Και πώς είναι δυνατόν να αντιδράσουμε αποτελεσματικά όταν ένα μέρος του στόλου μας θα βρίσκεται μέσα σε εργοστασιακούς φορείς αποσυναρμολογημένο προκειμένου να υποστεί τις αποφασισμένες αναβαθμίσεις ?»
Αυτό που χρειάζεται την παρούσα χρονική περίοδο πέραν του διπλωματικού Μαραθωνίου στον οποίο ευτυχώς αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε έστω και καθυστερημένα, είναι να ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με την αποτελεσματικότητα των ΕΔ μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει μια δέσμη μέτρων που είναι αναγκαίο πλέον να ληφθούν ΑΜΕΣΑ και χωρίς καμμία καθυστέρηση που συνίσταται στα εξής:
- Πέραν των αποφάσεων και των δρομολογήσεων των αναβαθμίσεων των οπλικών συστημάτων που ήδη έχουμε στο οπλοστάσιό μας, είναι να εξετασθεί προσεκτικά η κατάσταση των όπλων που διαθέτουμε δηλαδή των βλημάτων Στρατού Ναυτικού & Αεροπορίας από πλευράς λήξεως ορίου ζωής κρισίμων παρελκομένων τους και να δρομολογηθούν ΑΜΕΣΑ ενέργειες αντικατάστασης τους έναντι οιουδήποτε κόστους, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε όπως πραγματικά επιβάλλεται αν επιχειρηθεί μια προκλητική ενέργεια θαλασσίων ερευνών υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης επί της δικής μας υφαλοκρηπίδας επειδή η Τουρκία με το σύμφωνο που υπέγραψε με την Λιβύη θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να το κάνει. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να παράγει αποτέλεσμα και όχι οι φαραωνικές θεωρίες της απόκτησης αεροσκαφών stealth F-35, ή φρεγατών Belharra, που ακόμη και αν καρποφορήσουν, αυτό θα είναι σε ορίζοντα τουλάχιστον 2-4 ετών από σήμερα, που δεν ξέρουμε άν θα υπάρχουμε με την παρουσα μορφή συνόρων ή όχι.
Καλό είναι να μιλάνε για αυτά οι πολιτικοί μας, αλλά ΑΜΕΣΗ προτεραιότητα πρέπει να δώσουν στο πώς το υφιστάμενο σήμερα οπλοστάσιο μπορεί να αντιμετωτίσει την κατάσταση και πόσους φόρτους χρειαζόμαστε για ένα αριθμό Ημερών Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΗΘΕ) που πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως. Και γι’ αυτά θα πρέπει να ρωτήσουν τους στρατιωτικούς για να τα εκπονήσουν τάχιστα αν δεν τα έχουν ήδη έτοιμα, όπως και την εκπόνηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων αντιμετώπισης απειλής εγκατάστασης Τουρκικού ερευνητικού πλοίου στα νότια της Κρήτης ή του Καστελλόριζου.
Κάποτε είμαστε περήφανοι που είχαμε HAWK, PATRIOT, EXOCET, SCALP, PENGUIN, HARM, AFDS και διατηρούσαμε μια ισορροπία αποτροπής στο Αιγαίο. Σήμερα άραγε σε τί κατάσταση βρίσκονται αυτά μας το όπλα ?
- ‘Υστερα πρέπει να δούμε την διαθεσιμότητα των οπλικών μας συστημάτων (δηλαδή τις πλατφόρμες που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν με επάρκεια τα βλήματα που θα κριθούν απαραίτητα) για μια περιορισμένης διάρκειας σύρραξη, που είναι βέβαιο ότι θα σταματήσουν οι Μεγάλες Δυνάμεις ώστε να μήν υπάρξει γενικώτερη ανάφλεξη στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και που θα μας οδηγήσουν είτε θέλουμε είτε όχι, σε τράπεζα διαπραγματεύσεων. Εκεί, (γνωρίζοντας πολύ καλά τι συνέβη στην Κύπρο το 1974) τα κέρδη και οι ζημίες μετρώνται πρωτευόντως με τις περιοχές που με την βία περιήλθαν από τον ένα αντίπαλο στον άλλο και δευτερευόντως με το διεθνές δίκαιο. Και όπως υποστηρίζουν πολλοί έγκριτοι καθηγητές Πανεπιστημίων, Διεθνολόγοι και Πολιτικοί Αναλυτές, πρέπει από τώρα να κανουμε τις κινήσεις που πρέπει, ώστε να βάλουμε στο Τραπέζι όταν έλθει εκείνη η ώρα, όχι μόνον αυτά που θέλει η Άγκυρα, αλλά και αυτά που διαχρονικά θέλουμε εμείς, όπως τα 12 μίλια στα χωρικά μας ύδατα, την ‘Ιμβρο και την Τένεδο, την Αγία Σοφία Μουσείο και όχι Τζαμί, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την προστασία των Ελληνικών μειονοτήτων σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, την Γενοκτονία των Ποντίων και όσα άλλα σοβαρά θέματα πιστεύουμε ότι έχουμε ανοικτά με την Τουρκία.
- Πολλοί δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό θέμα είναι το θέμα της διαθεσιμότητας των μέσων άμυνας γιατί μπορεί π.χ να έχουμε αγοράσει 40 αεροσκάφη Μ-2000, αλλά το θέμα είναι πόσα από αυτά είναι σε θέση να πετάξουν ανά πάσα στιγμή, αλλά και από αυτά που μπορούν να πετάξουν, πόσα μπορούν να φέρουν βλήματα που είναι δυνατόν να επιφέρουν στρατηγικά πλήγματα όπως έχουν ακριβώς σχεδιασθεί και όχι μόνον πλήγματα λόγω του βάρους και του όγκου των εκτοξευομένων βλημάτων ή βομβών. Αντί να κατηγορούμε το ΝΑΤΟ που δεν μπορεί να μας διασφαλίσει τα σύνορα από έναν κακό γείτονα επειδή συμμετέχει και αυτός στην ίδια συμμαχία, ας το χρησιμοποιήσουμε εκεί που μπορεί να μας είναι πολύ ωφέλιμο, δηλαδή στην ταχεία αξιοποίηση όλων των οπλικών μας συστημάτων και όπλων και με το μικρότερο κόστος, αντί να προσπαθούμε μόνοι μας χωρίς επαρκείς και αποτελεσματικές διαδικασίες να πετύχουμε το ακατόρθωτο, όπως αναλυτικά παρουσασθηκε στο 1ο Αεροπορικό Συνέδριο του ΣΑΣΙ στην ΛΑΕΔ την 28 Νοεμβρίου 2019.
- Οι κυβερνώντες προειδοποιούνται ότι θα αισθανθούν πολύ αμήχανα και άβολα όταν θα μάθουν από τους στρατιωτικούς την πραγματικότητα. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι να μάθουν την αλήθεια και να σταματήσουν επιτέλους την πλειοδοσία επιδομάτων σε μισθούς και συντάξεις, αλλά να χρησιμοποιήσουν τα οποιαδήποτε περισσεύματα για την ενίσχυση των ΕΔ άμεσα και να κινητοποιήσουν το σύνολο του Ελληνικού Λαού και την ανά την υφήλιο Ομογένεια, να καταθέσουν από το υστέρημά τους ότι έκαστος προαιρείται σε λογαριασμούς που θα πρέπει να ανοιχθούν σε όλες τις Ελληνικές Τράπεζες (στο πλαίσιο του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ) ώστε να αγορασθούν άμεσα αυτά που απαιτούνται, για έναν πόλεμο που είναι δυνατόν να προκαλέσει η σημερινή Τουρκία του Ερτογάν, οποτεδήποτε πεισθεί ότι είναι καλύτερο για την εκπλήρωση των ονείρων ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μόνο με 1 Ευρώ την ημέρα, σε ένα χρόνο, οι 4.000.000 υπόχρεοι Φόρου Πολίτες μπορούν να συγκεντρώσουν για τον ιερό αυτό σκοπο περίπου 1,5 Δις.Ευρώ χωρίς να λογαράζουμε την Ομογένεια που μπορεί και να μας εκπλήξει πολύ ευχάριστα, όπως πολλές φορές στο παρελθόν. ‘Ετσι άλλωστε θα μετρηθούμε και Όλοι μας με την Ιστορία, Ομογένεια & Ελληνες Πολιτικοί, Δικαστές, Στρατιωτικοί, Γιατροί, Μηχανικοί, Επιχειρηματίες, Δημόσιοι & Ιδιωτικοί Υπάλληλλοι και όλος ο απλός κόσμος που θέλει να ζεί και να δραστηριοποιείται σε μια Ελλάδα με τα σημερινά της γεωγραφικά όρια και όχι με αυτά που οραματίζεται ο Ερντογάν στά πλαίσια της δικής του γαλάζιας πατρίδας.
Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα καινούργιο 1940, είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι. Τότε υπήρχε παροιμιώδης ομοψυχία και ενθουσιασμός, γι’ αυτό και είχαμε το έπος του 1940 και βρεθήμαμε τελικά με τους κερδισμένους του Β’ Π.Πολέμου. Ας προετοιμασθούμε λοιπόν κατάλληλα όσο ταχύτερα γίνεται ταυτόχρονα στο Διπλωματικό Επίπεδο με έγκαιρη κατάθεση στον Διεθνή Παράγοντα και των δικών μας διεκδικήσεων και στο Επίπεδο Άμυνας με Αύξηση της Θητείας στα Κυπριακά πρότυπα, προσεκτική σχεδίαση επικείμενης Επιστράτευσης, Εκπόνηση Ρεαλιστικών Επιχειρησιακών Σχεδίων άμεσης απάντησης στην επικείμενη Τουρκική απειλή και Αύξησης της Διαθεσιμότητας των υφισταμένων Οπλικών Συστημάτων Ξηράς Θάλασσας και Αέρος και των Βλημάτων τους με κάθε πρόσφορο τρόπο, γιατί ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ!
10 Φεβρουαρίου 2020, Υποπτέραρχος (Μ) ε.α. Δημήτριος Μ.Πετρίδης