Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο “Ιωάννης Καποδίστριας” του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2, Αθήνα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ.:
Κωνσταντίνος Άγγος Υποπτέραρχος, Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τους Άταφους Πεσόντες,
Δωρόθεος Μητροπολίτης Σύρου,
Αλκιβιάδης Στεφανής, Υφυπουργός Ευνικής Άμυνας, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ,
και Γεώργιος Ι. Σούρλας, Συγγραφέας του βιβλίου.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Χρήστος Μαζανίτης.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης των προσωπικών αντικειμένων των πεσόντων.
Δεν Ξεχάσμε τους ήρωες του Έπους του 1940-‘41
«[…]Είµαστε εδώ για να ζητήσουµε από τα βάθη της καρδιάς µας συγγνώµη, γιατί δεν πράξαμε το καθήκον µας όλα τα προηγούµενα χρόνια. Δεν εκπληρώσαµε τις θρησκευτικές, εθιµικές και εθνικές µας υποχρεώσεις. Δεν πράξαµε αυτά που επιτάσσει η ιστορική µας κληρονοµιά, που µας δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοί µας µε το “νεκρούς θάπτειν, νεκρόν µη υβρίζειν”. Αναλωθήκαµε σε εορτασµούς,
πανηγυρισµούς και επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, µε τους ήρωές µας εβδοµήντα επτά ολόκληρα χρόνια εγκαταλελειµµένους, ξεσκέπαστους, στα βουνά και στα λαγκάδια της Β. Ηπείρου, στους τόπους της θυσίας και του µαρτυρίου. Όµως δεν τους ξεχάσαµε, όπως άλλωστε υποσχεθήκαµε πριν από δώδεκα χρόνια, όταν επισκεφθήκαµε τον ιερό αυτόν χώρο της οµαδικής ταφής και αρχίσαµε το οδοιπορικό για την αποκατάσταση της εκκρεµότητας µε τους 7.976 άταφους πεσόντες. Το καθήκον µας δεν εκπληρώνεται µόνο µε την ταφή των πεσόντων, αλλά και µε τη συνεχή προσπάθεια για την ανταπόκριση στις προσδοκίες τους για την πατρίδα. Ας τους διαβεβαιώσουµε ότι θα αγωνιζόµαστε για µια πατρίδα ελεύθερη και περήφανη».
Γ. Σούρλας, Ντραγκότι Κλεισούρας, 22.1.2018
…. Οι εκκλήσεις, ο πόνος, οι διαμαρτυρίες των παιδιών και συγγενών πεσόντων στη Βόρειο Ήπειρο το 1940 – 41 για την αναζήτηση και τον ενταφιασμό τους, οδηγούν στην πίσω πλευρά, στην αθέατη –μέχρι τότε– του ηρωικού ιστορικού Υψώματος, που αποκαλείται Έπος του 1940. Οι εύλογες αυτές αντιδράσεις μάς φέρνουν αμηχανία και γεννούν ερωτήματα: πώς είναι δυνατόν να παραμένουν άταφοι επί 74 χρόνια οι ήρωες της εποποιίας του 1940, αυτοί που έδωσαν μαθήματα καθήκοντος για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που άλλαξαν την πορεία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό;…..