Όταν, αξιώσεις Ιεραρχών αναστατώνουν . . . πίστη και πιστούς!
Όταν, πολιτικές σκοπιμότητες αποδομούν . . . την κοινωνική συνοχή!
Άρθρο του Απτχου (Ι) ε.α. Γρηγορίου Νούσια της 39ης Σειράς Ιπταμένων της Σ.Ι.
Μέγας Ναπολέων: «Πανιερώτατε, φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεστε ότι έχω τη δύναμη να καταστρέψω την εκκλησία».
Καρδινάλιος: «Μεγαλειότατε, εμείς οι κληρικοί, τα τελευταία χίλια οκτακόσια χρόνια έχομε κάνει ό,τι μπορούσαμε προκειμένου να καταστρέψομε αυτό που ονομάζομε εκκλησία του Χριστού. Δεν τα καταφέραμε. Αλλά ούτε κι εσείς θα τα καταφέρετε».
Αργότερα, ο Μέγας Ναπολέων, υιοθετώντας την πεποίθηση τού Βίκτωρος Ουγκώ, ότι “ο άνθρωπος βλέπει καθαρότερα τον θεό μέσα από τα δάκρυα”, θα παραδεχτεί, με συγκρατημένο θαυμασμό προς τον Χριστιανισμό, ότι «Ο Αλέξανδρος, ο Καίσαρ, ο Καρλομάγνος και εγώ ο Βοναπάρτης, δημιουργήσαμε Αυτοκρατορίες. Αλλά πού τις θεμελιώσαμε; Προφανώς στη βία, τη δύναμη και την ισχύ. Ο Ιησούς Χριστός, μόνος, θεμελίωσε την αυτοκρατορία του στην ανεπιτήδευτη και χωρίς προϋποθέσεις αγάπη προς τον πλησίον, και εκατομμύρια άνθρωποι δεν διστάζουν να θυσιαστούν γι’ Αυτόν».
Βέβαια, αν η “χριστιανική αγάπη” δεν συνάδει με το εγώ μας, μπορούμε να υιοθετήσομε τον “κλάδο ελαίας”, που η Ιοκάστη μετέφερε στον Πολυνείκη, ζητώντας να συμφιλιωθεί με τον αδερφό του, Ετεοκλή. Θα είναι βάλσαμο ψυχής, προσφορά στον περίγυρό και εθνική παρακαταθήκη.
Αλλά, κακά τα ψέματα, οι πολιτικές και κυρίως οι κομματικές “ιερεμιάδες”, μας έχουν γίνει μόνιμο προσκεφάλι, από το οποίο δεν μπορούμε να απαλλαγούμε έστω και αν αλλάξομε πλευρό. Αντιπαλότητες παντού και η κοινωνική συνοχή σε αποδρομή. Ναι, οι πολιτικές αθλιότητες, σκάνδαλα και σκευωρίες, είναι το πρώτο κινούν αίτιο. Και ο καθένας επιλέγει το πρότυπο που του ταιριάζει για να εκφέρει καταστροφολογίες και ελεγειακές ωδές, για να αμφισβητήσει αυταπόδεικτες αλήθειες, για να διασκεδάσει ασύγγνωστες αυταπάτες. Και όλα αυτά, με αφόρητους αφορισμούς και στέρφους χαρακτηρισμούς.
Όταν, όμως, ηχήσουν οι σύγχρονες “σάλπιγγες της Ιεριχούς”, ίσως, είναι αργά για αναθεωρητικούς συλλογισμούς, όπως, δυστυχώς, μας συνέβη στο παρελθόν, όντας μόνοι στις εθνικές μας υποθέσεις, με το σαράκι της διχόνοιας στον κόρφο μας, και ξεχασμένοι από συμμάχους.
Ναι, “Ουδέν εκ δενός γένοιτο”, έλεγε ο Αλκαίος τον 7ο π.Χ. αιώνα!
Με τον Covid19 να αφαιρεί ζωές και να πολιορκεί και τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας της υφηλίου, ευχόμαστε σε όλους,
Καλή “Ελευθερία”! Καλά Χριστούγεννα! Παλιγγενεσιακό το 2021!
Γρηγόριος Δημ. Νούσιας.